Grundläggande friheter, Internationella kvinnodagen, Iran, Kvinnokonventionen, Kvinnor, Loujain al-Hathloul, Mänskliga rättigheter, Saudiarabien, Söndagsbetraktelser, Yasaman Aryani

Söndagsbetraktelse nr 250 - på den Internationella kvinnodagen 2020

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 8 mars 2020

Loujain al-Hathloul, 30, är en saudisk litteraturvetare. Hon är fängslad i sitt hemland Saudiarabien utan rättegång sedan nästan två år. I maj 2018, bara några veckor innan förbudet för kvinnor att köra bil skulle hävas, greps hon tillsammans med sex andra framstående kvinnorättsaktivister. Hon och de andra anklagas sedan dess för att ha ”undergrävt statens säkerhet” och för att ha ”konspirerat med främmande element och brutit mot de religiösa och nationella normerna”. När Loujain al-Hathloul greps och fängslades var hon i färd med att starta ett center för misshandlade kvinnor. Hon har under fängelsetiden varit tidvis isolerad och utsatt för tortyr, bland annat i form av elchocker och skendränkningar.

 

Yasaman Aryani, 24, har suttit fängslad i Iran i snart ett år. Hon har nio år kvar av straffet. Tillsammans med sin mamma och en väninna genomförde hon en protest mot det iranska slöjtvånget; enligt lagen i Iran måste kvinnor täcka sitt hår. På internationella kvinnodagen, den 8 mars 2019, delade de tre kvinnorna ut vita pappersblommor i en tågvagn för kvinnor. En kort tid senare greps de av polis. De tre kvinnorna dömdes till fängelse, Yasaman till nio år och nio månader. Under rättegången hade ingen av de tre tillgång till försvarsadvokat, och de berättade om tortyrliknande förhållanden och hot under rättsprocessen. De dömdes för att ha ”uppmuntrat och möjliggjort moralkorruption och prostitution”.

 

Detta sker i dag, på Internationella kvinnodagen 2020, i Mellanösterns två dominerande länder. Vad gör vi åt det? Ingenting, för inom sina gränser kan staterna göra i stort sett som de vill mot sina medborgare.

 

Men FN:s kvinnorättskonvention då? Den förbjuder ju diskriminering mot kvinnor och föreskriver att principen om jämställdhet ska införas i ländernas lagar. Staterna måste vidta alla lämpliga åtgärder för att säkerställa full utveckling och framsteg för kvinnor. Diskriminering av kvinnor på grund av äktenskap, graviditet eller moderskap ska förbjudas, och kvinnor ska garanteras samma rättigheter som män i samhällslivet och det ekonomiska livet. Kvinnor och män ska ha lika rätt att ingå äktenskap av egen fri vilja och lika rättigheter och skyldigheter under äktenskapet, vid en eventuell skilsmässa och som föräldrar. Och staterna ska se till att kvinnor och män har lika rättigheter i fråga om ägande och förvaltning av egendom.

 

För länder som inte har anslutit sig till konventionen gäller den inte. Och det har förstås inte Saudiarabien eller Iran gjort. Där fängslas i stället kvinnor som slåss för konventionens principer. De fängslas för att de t.ex. "undergräver statens säkerhet" och "möjliggör moralkorruption".

 

Tänk dig in i de båda kvinnornas situation en stund. Tänk dig att du sitter där i fängelset för det som du har gjort. Att du har en maktapparat omkring dig som kan utsätta dig för nästan vad som helst utan att någon gör något för att hjälpa dig.

 

De är unga och har offrat sin frihet. Borde vi inte göra mer till deras stöd än vi gör? Måste det vara tillåtet för en stat att kränka grundläggande friheter och mänskliga rättigheter hur grovt som helst bara för att det sker inom statens gränser?

 

Jag tycker vi borde göra mer. Frågan är vad.