Bob Dylan, Hillary Clinton, John F. Kennedy, Karin Lambertz, Kennedymordet, New York, Palmeutredningen, Söndagsbetraktelser

Söndagsbetraktelse nr 253

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 29 mars 2020

He was led to the slaughter like a sacrificial lamb,

the timing was right,

we´re gonna kill you with hatred without any respect,

we´ve already got someone here to take your place.

 

Det finns inga tvivel om vad Bob Dylan anser om mordet på John F. Kennedy. Hans nya låt Murder most foul är en 17 minuter lång betraktelse kring mordet, och om det som har kommit efteråt. Det var den organiserade brottslighetens män som organiserade även mordet på Kennedy. Lee Harvey Oswald var bara hit man.

 

Och det som har kommit efteråt? Well, they took out his brain, but his soul was not there, for the last 50 years they´ve been searching for that. Bob Dylans syn på saken. En hyllning till Kennedy, en dyster betraktelse om samtiden.

 

Dylan har rätt i att mycket var bättre i USA då, 1963, än det är i dag. Inte rent materiellt, och naturligtvis inte när det gäller svartas rättigheter, eller kvinnors. Men i fråga om hederlighet, ambitioner och framtidstro.

 

Jag undrar dock om han har rätt i skuldfrågan. Susanne och jag besökte museet på Elm Street i Dallas under vår resa genom USA 2015 (se Söndagsbetraktelse nr 6). Slutsatsen av utställningen var att Oswald nog var ensam gärningsman. Och den s.k. Warrenkommissionen godkände i allt väsentligt brottsutredningen, som ju kom till den slutsatsen. Men det finns väldigt många som tror att det var en sammansvärjning. Och visst finns det en del som talar för det.

 

Bob Dylan är i alla fall säker på saken: Help is on the way, your brothers are coming. What brothers? We´ll get them as well.

 

 

PS 1 Angående kvinnors rättigheter: Se Svt-dokumentären om Hillary Clinton om ni inte redan har gjort det. Det är lätt att missta sig om henne när man bara har sett henne på avstånd. Men snacka om kurage.

 

PS 2 Angående resor genom USA: Den som har 10-12 dagar och 15 000 kr över för en semesterresa, kör gärna New York – Hartford – Providence – Newport – Boston – Portland – Bretton Woods – Montpelier – Albany – New York, alltså en tur genom New England med Staden framför andra som bas. Det gjorde min dotter Karin och jag i höstas, och en vackrare och intressantare rundtur får man leta efter. (Grattis på födelsedagen igår Karin. Du får en fotobok från resan av mig.)

 

PS 3 Angående Warrenkommissionen (om utredningen av mordet på John F. Kennedy): Dess huvudresultat skiljer sig på ett fördelaktigt sätt från Palmekommissionens (om utredningen av mordet på Olof Palme). Medan utredningen om mordet på Kennedy fick i huvudsak godkänt, fick Palmeutredningen i huvudsak underkänt. Det s.k. landsförrädarspåret hade inte tagits på tillräckligt allvar. Ledningen hade bristfällig kunskap om den utredning som faktiskt fanns om detta spår, och attityden till det var arrogant. Enligt kommissionen borde Palmeutredningen utan dröjsmål göra en ordentlig genomgång av spåret. Denna rekommendation/instruktion tycks Palmeutredningen i princip ha struntat i under många år. I varje fall har man inte redovisat några resultat. Vi får se vad Palmeåklagaren Krister Petersson kan komma med (jfr min Extrabetraktelse om Skandiamannen i veckan som gick).