Arabiska, Erbil, Gammal, Irak, Kurdiska, Pinsamhet, Söndagsbetraktelser

Söndagsbetraktelse nr 367

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 12 juni 2022

قدیم

I slutet av juni ska jag åka till Irak på en vecka, till Erbil som ligger i den kurdiska delen av landet. Jag tyckte det vore bra om jag kunde förstå åtminstone ett minimum av språket. Så jag köpte en kurs i arabiska och satte igång, kalkylerandes med att studier i 17 minuter om dagen skulle ge mig ett skapligt ordförråd före resan.

Men det gick mycket trögt. Efter en vecka kunde jag bara 20 ord. Nästan inget ville fastna.

Men vad värre var, efter att ha talat med en person på plats insåg jag det som den uppmärksamme redan har förstått: I Erbil med omgivningar talas det kurdiska, så att lära mig arabiska skulle vara meningslöst. Åtminstone för denna resa.

Somliga lärdomar är pinsammare än andra.