Bevisning, Film, Quick, Quickärendet m.m., Söndagsbetraktelser

Söndagsbetraktelse nr 280

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 4 oktober 2020

Filmen Quick kom sommaren 2019. Jag har av olika anledningar inte sett den förrän nu. Den driver tesen att domarna mot Thomas Quick var en rättsskandal. Som många vet är jag helt säker på att det inte var så. Och då blir det lite konstigt att försöka koncentrera sig på filmens kvaliteter i övrigt.

 

Nu visade det sig att filmen är ganska bra om man försöker bortse från just det där – att dess grundtes är en bluff. Skådespelarprestationerna är nästan genomgående bra, och filmen är skickligt berättad. Det finns visserligen en del rejäla fel i den, som exempelvis när det rån Sture Bergwall begick 1991 beskrivs. Men annars är det mesta i huvudsak riktigt, om än dramatiserat med den konstnärliga friheten som grund.

 

Men vad är det då egentligen för fel? Om den driver en bluff så måste den väl också vara lögnaktig?

 

Ja, det är den. Men på ett ganska elegant sätt. Det är nästan så att man inte upptäcker vad den gör. Nämligen utelämnar all bevisning. Den låtsas som om det enda som fällde Quick var hans erkännanden och några benbitar som vid en omprövning visade sig vara plast. Och den framställer det så att alla som jobbade med utredningen bortsåg mycket villigt från det faktum att det egentligen var lätt att avslöja Quicks erkännanden som falska. Enligt filmen alltså. Infamt, men ganska elegant som sagt.

 

Men tittar man på all den bevisning som fanns (och finns) och som inte berördes i filmen, då ser man att man ”glömde bort” 10 + 11 + 11 + 7 + 14 + 12 + 21 = 86 bevis eller indicier och 16 omständigheter som påverkar bevisvärderingen avseende alla åtta mord. Drygt 100 omständigheter sammanlagt alltså. Som man inte tog upp. Inte ens de allra viktigaste. Och då kan man ju manövrera sig förbi sanningen.

 

För den som vill se vilka bevis och omständigheter i övrigt som filmen tappade bort har jag satt ihop en PM som så enkelt och översiktligt som möjligt redovisar de bevis som faktiskt fanns. Och finns.

 

Promemorian finns här: <a href="http://goranlambertz.se/book-extra/pm-med-oversiktlig-sammanstallning-av-bevisningen-i-alla-malen/" title="Sammanstallning av bevisningen" rel="nofollow"></a>

 

Filmens betyg? En sjua, trots allt.