Asperger, Greta Thunberg, Integritet, Klimatfrågan, Söndagsbetraktelser

Söndagsbetraktelse nr 287

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 22 november 2020

Jag såg dokumentärfilmen ”Greta” i fredags, dagen för den svenska biopremiären. Greta Thunberg är 15 år när filmen börjar och hon demonstrerar ensam för klimatet utanför riksdagshuset inför valet 2018. Hon är 16 år när den slutar och hon har blivit en världskändis med tal i FN:s generalförsamling, EU, nationella parlament och många andra sammanhang. Hon har hundratusentals entusiastiska följare över hela världen i ”Fridays For Future” och utnämndes 2019 av Time till ”Person of the year”.

 

Om det bara vore för att hon var först och envisast. Men det är det ju inte. Det är minst lika mycket det att hon har svarat klokt, enkelt och kunnigt på tusentals frågor, ofta tuffa sådana. Och kanske framför allt: Hon har inte lagt några fingrar emellan när hon har talat till världens ledare. Ni borde skämmas, säger hon. Ni pratar och pratar men får inget gjort. Om ni inte agerar NU, kommer vi som är barn i dag aldrig att förlåta er. Är min mikrofon på? (jaja svarar åhörarna …) Jaha, jag trodde inte det, för det verkar som om ni inte hör vad jag säger.

 

Greta verkar helt ointresserad av sin berömmelse, hon gör sig aldrig till och hon blir aldrig märkvärdig. Men hon längtar hem till mamma och hundarna, pappa är med henne på resorna. Hon vill egentligen inte göra det hon gör, hon vill gå i skolan och planera sitt liv. På båten över till New York sommaren 2019 gråter hon och vill slippa det tunga ansvar som ligger på henne. Hon behandlas nedlåtande av Trump, Putin, Bolsonaro och andra klimatförnekare. Hon häcklas och hotas.

 

Hur sjutton klarar hon det? Hur kan hon ha en sån enorm integritet och hur kan hon göra nästan allt själv? Handlar det om hennes Asperger? I filmen får man det intrycket. En reporter frågar om det är riktigt att hon lider av Aspergers syndrom. Nej, jag lider inte av det, svarar hon, men jag har det.

 

Många med Aspergers syndrom har dessa egenskaper, eller några av dem:

– svårt att förstå vad andra menar och känner, svårt att uppfatta ironi,

– svårt att förstå outtalade sociala regler,

– svårt att få andra att förstå vad man menar,

– stark koncentration på vissa intressen,

– behov av fasta rutiner,

– obehagskänslor kring plötsliga förändringar, ändrade planer och överraskningar,

– svårt att kontrollera tankar, känslor och beteenden i nya eller krävande situationer,

– stor talang för vissa saker, t.ex. språk, matte, teknik eller att lära sig utantill.

 

Jag letar i texter efter belägg för att personer med Asperger dessutom har ovanligt stark integritet (i betydelsen okränkbarhet, självständighet, oberoende och benägenhet att inte låta sig påverkas). Jag hittar inget sådant belägg, men jag förstår inte vad det kan vara annars. En "vanlig" 16-åring KAN inte vara så opåverkad.

 

Så jag bestämmer mig för att Greta Thunberg har just den sortens Asperger som är förenad med en enorm integritet. Säg gärna emot mig den som vet bättre.

 

Men en sak vet jag säkert. Vi ska vara glada för Greta.

 

PS Filmen är gjord av Nathan Grossman. Den är ett mästerverk, en nia på gränsen till en tia.