Ahmadreza Djalali, Anna Lindstedt, Arktis, Brottslighet, Cissi Wallin, Claes Borgström, Covid-19, Dawit Isaac, Donald Trump, Dopning, Eskil Erlandsson, Förtal, Fredrik Virtanen, Gängkriminalitet, Girjas, Gui Minhai, Hans Danelius, Hets mot folkgrupp, Högsta domstolen, Hongkong, IS, Johan Danelius, Kriminalvården, Krister Petersson, Matchfixning, Oljeutvinning, Palmeutredningen, Pandemin, Pelle Svensson, Peter Lundgren, Polisen, Rättsåret, Ruhollah Zam, SEB, Sexuellt ofredande, Söndagsbetraktelser, Staffan Bergström, Stig Engström, Sture Bergwall, Thomas Quick, Tiggeri, Våldtäkt

Söndagsbetraktelse nr 292

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 27 december 2020

Enligt traditionen ägnar jag den sista betraktelsen för 2020 åt mitt eget område, det rättsliga. Vad hände under ”Rättsåret 2020”?

 

Från omvärlden minns vi bl.a. norska Höjesteretts dom i en viktig miljörättegång om oljeutvinning i Arktis (norska staten hade inte brutit mot grundlagen genom att tillåta borrning), de många domstolsavgörandena i USA efter Trumps överklaganden av valresultat i olika stater (ingen gav honom rätt), den nya kinesiska lagen om ”säkerhet” i Hongkong (hårdare tag, centralregeringen tar över alltmer) och dödsdomen i Teheran mot den iranske journalisten och frihetsförespråkaren Ruhollah Zam (avrättningen verkställdes omedelbart genom hängning).

 

På årets lista över 20 intressanta saker på rättsområdet i Sverige är det inte lika trångt som vanligt. Det har hänt mindre av intresse än det brukar, kanske på grund av pandemin.

 

Så här ser min lista ut:

 

1. Covid-19 har satt spår på så gott som alla områden 2020, så även i det svenska rättsåret. Förslag har nyligen lagts om en särskild s.k. pandemilag som ska förbättra förutsättningarna för effektiva och träffsäkra beslut för att begränsa trängsel, utan att det onödigtvis hindrar sådan verksamhet som kan genomföras smittsäkert. Riksdagen ska behandla förslaget första veckan i januari 2021. – Bra.

 

2. Bör svenska myndigheter se till att IS-kvinnor och deras barn tas hem till Sverige från flyktingläger i bl.a. Syrien? Och vad ska i så fall ske med barnen när de kommer hit? Dessa har varit heta frågor hela året och nu är några kvinnor och barn tydligen på väg till Sverige. – Komplicerat och mångbottnat. Men det är i princip rätt att de tas hem.

 

3. Förra året var det Swedbank som avslöjades med dåliga rutiner mot penningtvätt i Balticum. I år var det SEB. – Uppdrag Granskning gör ofta stor nytta.

 

4. En person som hade skrivit ”äckliga muslimjävel” i en Facebooktråd som handlade om en man som gjort sig skyldig till en grov våldtäkt dömdes i Högsta domstolen för hets mot folkgrupp. Uttalandet ansågs uttrycka missaktning mot muslimer som folkgrupp, och den som skrev dömdes. En ledamot i HD var skiljaktig och ville frikänna för att kommentaren kunde uppfattas som ett utfall bara mot förövaren och brottet. – Inte självklart.

 

5. Flera kvinnor åtalades under året för förtal när de offentligt beskyllt namngivna män för våldtäkt. Enligt åklagarnas och tingsrätternas praxis är sådana beskyllningar brottsliga även om en våldtäkt faktiskt begåtts men inte lagförts. (Cissi Wallin dömdes 2019 för förtal av Fredrik Virtanen. Det målet kom inte upp i hovrätten 2020 men kommer att avgöras 2021.) – Den praxis som är rådande bör enligt min mening ändras. En kvinna som faktiskt har våldtagits bör få berätta offentligt vem som gjorde det.

 

6. Misstankarna mot Sture Bergwall / Thomas Quick har på sina håll fått nytt liv genom en norsk tv-dokumentär om mordet på Therese Johannessen. Där håller man öppet för att det faktiskt var så som de norska poliser som arbetade mest med fallet säger: Det var Quick som begick mordet. – Ett efterlängtat ställningstagande som förhoppningsvis öppnar ögon även på den svenska sidan om kölen.

 

7. Eskil Erlandsson (C) frikändes i hovrätten för sexuellt ofredande av kvinnliga politikerkolleger. Peter Lundgren (SD) frikändes i tingsrätten i ett liknande mål, det målet är nu överklagat till hovrätten. – Jag tycker reglerna borde vara sådana att Peter Lundgren inte skulle ha åtalats.

 

8. Den 34 år gamla Palmeutredningen lades ned 2020. Palmeåklagaren Krister Petersson förklarade vid en presskonferens i juni att det inte går att komma längre i utredningen mot Stig Engström (som varit död sedan 2000) men att det inte går att komma förbi misstankarna mot honom och att det i det läget inte är motiverat att fortsätta utredningen för att söka andra möjliga gärningsmän. – Ett enligt min mening riktigt beslut.

 

9. Svenskarna Dawit Isaak, Gui Minhai och Ahmadreza Djalali sitter sedan flera år i fängelse i Eritrea, Kina resp. Iran. Djalali hotas av avrättning. – Alla tre är utsatta för svåra rättsövergrepp, och det är upprörande och deprimerande att inget tycks kunna göras för att hjälpa dem.

 

10. En ny terrorlag gäller sedan den 1 mars 2020. Den innebär att det är straffbart att hjälpa terrorgrupper på olika sätt, exempelvis genom vapenanskaffande, uthyrning av mark eller transporter. – Bra att lagen nu är på plats även om den hade behövts när rekryteringsströmmarna gick till IS i Mellanöstern för drygt ett år sedan.

 

11. Två av våra mest kända advokater avled under året, Claes Borgström och Pelle Svensson. – Pelle var den bättre brottaren av de två.

 

12. Förorts- och gängkriminaliteten har pågått med i stort sett oförminskad styrka under året trots insatser som Operation Rimfrost. – Många har sagt det före mig: Vi står inför Sveriges största samhällsproblem på mycket lång tid.

 

13. Mediebevakningen av brott fortsätter att intensifieras och nya dokumentärer om brott produceras i en strid ström. – Så intresserade är vi alltså av brottslighet. Bara att tugga i sig, fast det är svårt att förstå.

 

14. Den f.d. Kinaambassadören Anna Lindstedt frikändes för sitt agerande i samband med ett möte i Stockholm om den fängslade förläggaren Gui Minhai. – Åtalet var dömt att misslyckas och borde inte ha väckts.

 

15. Johan Danelius blev ny domare i Högsta domstolen. Han är son till Hans Danelius, tidigare justitieråd, avliden 2019. – Första gången på mycket länge som en son eller dotter till en f.d. domare i HD utnämns till justitieråd.

 

16. Girjas sameby vann mot staten i Högsta domstolen i målet om rätt till renskötsel, jakt och fiske. – Tyvärr återstår många mark- och rättighetstvister i norr.

 

17. Problemen med matchfixning och dopning fortsätter att förgifta idrotten. – Rätten att anordna spel på matcher och evenemang bör begränsas väsentligt. Länder där omfattande dopning har förekommit bör stoppas i flera år från att delta i tävlingar.

 

18. Läkaren Staffan Bergström hjälpte en man att dö när ingen annan hjälp fanns att få. Debatten efteråt blev intensiv. – Rätten till frivillig dödshjälp (läkarassisterat döende) bör utredas.

 

19. Stockholmspolisen fick skarp kritik av JO för att flera gånger ha kört bort en rumänsk-romsk kvinna som tiggde på Kungsholmen. Poliserna hade skjutsat henne några kilometer utanför stan och lämnat henne där. JO sa att ingripandet saknade grund. – Välkommet JO-beslut om ett fult och elakt beteende från polisens sida. Skäms!

 

20. Beläggningen på landets fängelser är mycket hög och situationen mer ansträngd än kanske någonsin. – Det är bra att de som förtjänar fängelse får sitta inne, och det borde vara självklart att plats kan ordnas snabbt och utan att Kriminalvården behöver trolla med knäna.

 

Gott Nytt Rättsår 2021!