Bevisning, Cissi Wallin, Civilkurage, Feghet, Förtal, Fredrik Virtanen, Integritet, Söndagsbetraktelser, Våldtäkt, Yttrandefrihet

Söndagsbetraktelse nr 296

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 24 januari 2021

Efter att ha läst ut Cissi Wallins bok ”Allt som var mitt, Historien som inte får berättas” skrev jag BRAVO! på den sista sidan. Jag rekommenderar den varmt. Boken är en uppvisning i mod, integritet och skickligt författarskap. Och då var jag ändå skeptisk när jag började läsa. För Fredrik Virtanens bok är också bra, och efter att ha läst den undrade jag lite över Cissi Wallins bevekelsegrunder. Det gör jag inte längre.

Framför allt är boken omskakande. Så däckad har jag inte blivit av någon bok på flera år. Däckad av fegheten, elakheten och dumheten, men också av civilkuraget, hoppfullheten och skörheten. Inte sedan jag var i USA 2019 har jag sett den så tydligt, faran för ett samhälle av att människor brister i integritet. Då och där var det Trumps partikamraters ängslighet, mest inför risken att drabbas för egen del. I boken är det mediers, mäns och kvinnors ängslighet, också mest inför risken att drabbas för egen del. Det känns igen. I princip är det samma sak.

Det är sex omständigheter som är upprörande i boken:

1. Att regelsystemet och rättsväsendet är som det är, och fungerar så som det gör för våldtagna kvinnor som berättar öppet vem som har våldtagit dem. (Och det gäller oavsett om Cissi Wallin blev våldtagen av Fredrik Virtanen eller ej.)

2. Att så många män är så hatiska, elaka och ofta även hotfulla.

3. Att de som har makten i medievärlden handlar så fegt som de gör – i Cissi Wallins fall bl.a. Sveriges television och hennes bokförlag – fast deras risker är ganska små. (Det skulle ta för lång tid att förklara bättre, beklagar.)

4. Att de misstankar som finns mot Fredrik Virtanen behandlas på ett så arrogant och okvalificerat sätt i den rättsliga processen.

5. Att så många, även kvinnor, klandrade Cissi Wallin för det hon gjorde. Och inte bara före #metoo.

6. Och att det företag som Aftonbladet använt för att utreda misstankarna mot Fredrik Virtanen uppenbarligen ljög under förtalsrättegången mot Cissi Wallin.

Man kan bli uppgiven för mindre. Men det är bättre att bli upprörd.

Återstår frågan hur man ska hantera våldtäktsmisstankar när den kvinna som sagt att hon blivit våldtagen anmäls för förtal. Den frågan är inte lätt, men den MÅSTE hanteras på ett annat sätt än rättsväsendet gör i dag. Och i den delen fordras det ju inte ens kurage och integritet, det är ren juridik. Jag ska återkomma till det i ett annat sammanhang.

Cissi Wallin fälldes i tingsrätten (se Extrabetraktelse den 10 december 2019). Målet ska upp i hovrätten senare i år.

--

PS Den som tycker att denna betraktelse var lite svår att följa i vissa delar – och kanske övertygas av – rekommenderas som sagt varmt att läsa boken.