Bensin, Bilar, Generationsfråga, Reservdunk, Söndagsbetraktelser

Söndagsbetraktelse nr 312

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 23 maj 2021

Hur är det egentligen med bensindunkar? Använder människor sådana nuförtiden eller inte? Reservdunkar alltså, med fem liter extra bensin som man har med i bagageutrymmet om det skulle bli tomt i tanken.

Vi/jag har alltid haft en reservdunk i vår/min bil. Och mina föräldrar hade det. Och farfar. (Farmor hade inget med bilen att göra. Morfar och mormor hade ingen bil, utan häst och vagn.)

Men hur är det nu? När jag påstod för en person som står mig nära att ”de flesta har en reservdunk i bilen” möttes jag av ett ganska rått skratt. ”Det är bara i din generation som det möjligen är så, inte i min!” Hon är 38 år gammal och saknar reservdunk i sin bil. Om nu saknar är rätt ord.

Så hur är det nuförtiden? Berätta gärna hur det är hos er, antingen i en kommentar på Fejan eller i mejl (glambertz@hotmail.com) eller mess/sms (070 3128831). ”Ja” betyder ”jag/vi har reservdunk i bilen”, ”Nej” står för ”jag/vi har inte någon reservdunk”. Svaren kommer att betraktas som representativa. Om det blir flest ”ja” kommer det att tolkas så att de flesta har reservdunk även nuförtiden, och omvänt om det blir flest ”nej”.

Tack för bidrag till denna viktiga enkät. Resultatet kommer att meddelas vid söndagens slut.

--

Kring kl. 22 redovisade jag resultatet på FB så här: Enkäten avslutas härmed! 🙏🇸🇪🤡 Om jag räknar de svar som influtit per mejl och sms står det nu - efter vissa tolkningsproblem men rättvisa bedömningar från enkätledningens sida - 14-66 till förmån för Nej. Det var alltså inte sant som jag påstod, att de flesta har reservdunkar än idag. Jag hade nog förväntat mig lite mer lojalitet från mina FB-vänner, förstår inte varför sanningen ska vara så viktig just i denna fråga. Förstod ni inte att det handlade om ett vad med mycket prestige? 😉