Emotionell utveckling, Fotboll, Framsteg, Fysisk utveckling, Intellektuell utveckling, Söndagsbetraktelser, Teknik, Utveckling

Söndagsbetraktelse nr 313

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 30 maj 2021

På lördagkvällen tittade jag på två fotbollsmatcher. Det tillåter jag mig normalt inte, en eller två matcher i veckan brukar få räcka. Men finalen i Champions League missar man ju inte, och inte gärna heller en landskamp med Sverige på ena planhalvan. Så det blev först Sverige – Finland (2–0) och sedan Manchester City – Chelsea (0–1).

Fotbollen har blivit oerhört mycket bättre sedan jag var som allra mest intresserad för ca 60 år sedan. (Då handlade nästan allt om sport för mig.) Fotbollen är snabbare, hårdare, exaktare, mer teknisk – allt. Tittar man på en film från säg VM 1958 konstaterar man snabbt att svenska landslaget då (som kom tvåa i VM) skulle ha förlorat mot dagens landslag med säkert 10–0 om de hade kunnat mötas.

Vad beror det på egentligen? Redan då kunde ju alla förstå att resultatet hade blivit mycket bättre om spelarna hade varit snabbare, hårdare, precisare, mer tekniska osv. Men man föreställde sig inte att det gick att vara så mycket bättre än Pelé, Nacka, Fontaine, Rahn och alla dom andra stjärnorna var. Och man kunde inte tänka sig utvecklingen i fråga om strategi, speluppläggning, krav på snabba löpningar osv. Perspektivet, kraven och insikterna förändras hela tiden.

En intressant fråga är förstås om utvecklingen har varit lika enorm inom andra områden. Säkert har den varit det inom många idrotter, det är bara att kolla resultatlistorna från t.ex. OS. Men hur är det med t.ex. naturvetenskapen, tekniken, litteraturen, musiken och människors förmåga att minnas, analysera och producera? Är böcker och filmer mycket bättre än förr? Journalister? Jurister? Företagsledare? Skulle vår samlade läkarkår i dag vinna över dåtidens med 10–0?
---
Jag har ställt mig den här frågan många gånger och alltid kapitulerat inför svårigheterna att jämföra. För hur jämför man den fantastiska utvecklingen inom tekniken (med bl.a. datorer och internet) med framsteg inom t.ex. medicinsk forskning och musikproduktion? Och hur jämför man sådant som handlar om människors fysiska prestationer med det som rör de intellektuella? Jag tror att man åtminstone vågar säga att konkurrenssituationen och allt som finns att vinna genom förbättringar har mycket stor betydelse för kraften i utvecklingen.
---
Beträffande sådan utveckling som är av emotionellt, mentalt eller andligt
slag – som när det gäller snällhet, förmåga till kärlek, ömsinthet, empati, altruism, samvete, personlig mognad o.d. – är min känsla att utvecklingen inte har varit så positiv. Det är nog svårt att ge något bestämt svar och jag vet inte om det finns forskning som har ägnat sig åt frågan. Men jag skulle inte bli förvånad om utvecklingen på detta område sammantaget faktiskt rentav har gått åt fel håll.

Om detta stämmer kan man undra vad det beror på. Jag ska återkomma till det.