Bevisning, Emma, Integritet, Kladdighet, Lögner, Pinsamhet, Söndagsbetraktelser, Våldtäkt

Söndagsbetraktelse nr 314

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 6 juni 2021

Jag känner mig för ovanlighetens skull lite deprimerad. Det beror på att TV4:s Kalla Fakta ska sända ett program på tisdag om ”mitt fall”, alltså det där jag har anklagats av ”Emma” för att ha våldtagit henne.

Jag är visserligen inte alls orolig för vad kloka människor ska tro om ”Emmas” påstående att jag våldtog henne. Det går nog att framställa saken så att jag ser rätt misstänkt ut, och det kanske Kalla Fakta försöker göra. Det kan de försöka göra framför allt genom att Emma får berätta fritt, hon har förmågan att låta mycket trovärdig även när hon ljuger. Och det kan de försöka göra genom att hennes lojala kamrat får berätta att hon såg vid ett videosamtal sent på julaftonskvällen att Emma hade ”däckat” innan hon hade sex med mig. Och det kan de försöka göra genom att hänvisa till det jag sa till Emma efteråt om att jag ”förbannade mig själv" för att jag hade sex med henne. (Det gjorde jag verkligen, men det handlade om en moralisk skuld för att jag inte hade kunnat låta bli att ha sex med henne. Det borde jag inte ha haft, trots att det stod klart att hon ville.)

Ungefär så misstänkt måste jag väl ha framstått för åklagaren när hon anhöll mig. Men sedan förändrades bevisläget ganska drastiskt, allteftersom sanningen uppenbarades. Och det är därför jag säger att jag inte är orolig för vad kloka människor ska tro. De kommer säkert att se att allt talar för att Emma ljuger, något som jag själv VET eftersom jag var med. Det är t.ex. dessa saker:

a. Emma spelade in samtalen med mig på sin telefon utan min vetskap. (Varför gör man så?)
b. Efter ca 1 ½ månads utredning sände hon valda ljudfiler från telefonen till polisen och sa då att hon ”plötsligt kommit på” att hon hade dessa filer.
c. Trots önskningar från polisen om att hon skulle lämna in sin telefon för spegling fabriksåterställde hon den just efter att hon sänt in ljudfilerna. Hon sa att hon gjorde det ”på grund av ett mjukvarufel”.
d. Hon hade gjort i stort sett likadant (a – c) i en tidigare utredning där den som hon anklagade till sist friades (dom 2018).
e. Hon anklagade ytterligare en man för våldtäkt 2017. Den ledde inte till åtal bl.a. eftersom den misstänkte hade fotograferat skeendet i sådan omfattning att man kunde konstatera att det rörde sig om en glad samvaro utan minsta tecken på våld e.d.
f. I 2017 års fall avstod hon dessutom från att försöka leda i bevis att hon blivit våldtagen när hon åtalades och så småningom fälldes för grovt förtal, fastän det hade varit en förutsättning för frikännande. Hon erkände därmed i praktiken sin lögn.
g. I mitt fall raderade hon meddelanden i sin telefon från just den tidpunkt som är mest avgörande i målet (julnatten).
h. Hon raderade meddelanden även från andra viktiga tider (26 och 27 december).
i. Hon ljög om att hon var ”däckad” vid det mest kritiska tillfället. Det framgår av ett meddelande hon skrev då och som återfanns efter ganska lång tid i ex-sambons telefon.
(I Kalla Faktas program påstår hon att det var jag som sände meddelandet medan hon sov, men det är naturligtvis nys.)
j. Hon påstod en samlagsställning som rimligen var fysiskt omöjlig.
m. Hon ändrade sig på en avgörande punkt om vad som föregick sexet. Hon sa först att vi gick ner till nedervåningen och tog en drink efter samtalet med kamraten, men när hon upptäckte att detta inte gick så bra ihop med påståendet att hon var ”däckad” under samtalet på övervåningen och sedan inte mindes något förrän jag plötsligt hade sex med henne, ja då ändrade hon sig och sa att hon inte mindes något om drinken på nedervåningen.
n. Jag, som inte har varit känd för vare sig lögner eller våld, säger att jag VET att hon både samtyckte, var fullt medveten och var mycket aktiv under hela förloppet.
o. Det förekommer knappast över huvud taget att 70-åringar våldtar, och den s.k. ursprungssannolikheten är därför nästan 0 %. (Jag har undersökt statistik från Brå för fem år. Antalet dömda våldtäktsmän i olika åldrar framgår av det bifogade diagrammet.)

p. Enligt en närstående till Emma har hon en lång historia av lögner och anklagelser mot män för sexuella övergrepp. Hon har kort sagt ingen trovärdighet i dessa sammanhang.
q. Hon ljuger vanemässigt även i övrigt, om smått som stort. Jag gjorde utan problem en lista på 20 verifierbara lögner eller motsvarande som jag lämnade till polisen under utredningen. Hon är uppenbarligen betydligt mindre trovärdig allmänt sett än jag är.

Jag är alltså inte orolig för vad kloka människor ska tro om min skuld. Men ändå är jag, som jag sa, lite deprimerad. Det beror på att man i programmet kommer att spela upp en del jobbiga saker från de ljudfiler som Emma spelade in under julafton. Det är sådant som har med min ”kladdighet” att göra, den som jag har berättat om bl.a. vid den ”presskonferens” som hölls i min trädgård den dag då jag blev frigiven. På inspelningarna framgår det hur denna kladdighet såg ut konkret. Den var inte olaglig eftersom det inte handlade om något sexuellt ofredande. Men det känns väldigt jobbigt att människor ska få höra. Väldigt väldigt jobbigt.

Så här var det. Fyra eller fem gånger under kvällen ”kladdade” jag på Emma i ord eller handling. Jag la min arm om hennes axlar, sa att jag höll på att bli betuttad i henne, kysste henne på kinden, sa att jag skulle vilja ge henne ett sugmärke och sa att jag kunde tappa upp ett bad åt henne. Det blev inte vare sig sugmärke (förstås) eller bad. Men det jag sa och gjorde var slirigt och dåligt och absolut fel när hon inte hade bjudit in till det. Hon protesterade visserligen inte och verkade inte alls ta illa upp. Och hade hon sagt ifrån eller visat sig missnöjd eller upprörd, då hade jag slutat direkt. (Det gjorde jag vid de båda övriga tillfällen då jag ”kladdat” de senaste åren.) Men Emma gav inte heller något medgivande, så det var absolut fel av mig. Jag skäms rejält för att jag någon gång kan bli på detta sätt, och för att jag blev det denna kväll. Jag tänker aldrig mer göra så. Och jag tänker aldrig mer dricka så mycket att jag riskerar att bli på det sättet.

Nog känns det ledsamt och svårt att bli avklädd på det sätt som kommer att ske på tisdag. Det är förfärligt att mina barn och min partner ska behöva stå ut med det. Men jag har mig själv att skylla. Visserligen tänker man sig inte att det man säger till någon på tu man hand ska hamna i tv på bästa sändningstid. Och det gagnar knappast oss eller vårt samhälle att hemliga inspelningar av privat samvaro blir offentliga. Det är kränkande redan att bli inspelad utan att man vet om det, speciellt när man är berusad e.d,, precis som det kan vara kränkande att bli fotograferad i vissa situationer. Att sedan få dessa bilder/inspelningar uppspelade för en stor allmänhet kan bli en svår påfrestning. Överväger verkligen nyttan skadan? – Dessa invändningar är dock inte något försvar för det jag gjorde.

Från mitt eget perspektiv ter det sig dock närmast surrealistiskt att en person som jag VET är en lögnerska och bedragerska, och som dessutom har mycket tung bevisning och nästan all sannolikhet emot sig, ges tillfälle att upprepa sina påhittade anklagelser för tv-publiken. TV4 kan visserligen inte VETA vem av oss som ljuger, men man har ett ansvar för att göra en ordentlig och seriös bedömning av hur trovärdiga anklagelserna är.