Europa, Listor, Malta, Söndagsbetraktelser, Städer, Vänner

Söndagsbetraktelse nr 32

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 3 januari 2016

Min fru Susanne och jag tillbringade nyåret 2016 på Malta. Där hade vi aldrig varit tidigare, och sanningen att säga åkte vi nog dit mest för att vi (eftersom jag är en listupprättare och avprickare) skulle besöka ett av de länder i Europa där vi inte hade varit. (Nu återstår sex: Georgien, Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Kazakstan och San Marino.)

 

Det visade sig att Malta var ett fantastiskt resmål. Man lär sig snabbt så mycket om landet (ön) att det (den) känns både bekant och intressant. Dock väcktes en annan av mina listor till liv, den med ”Städer man bör besöka innan man dör”. Där fanns Valletta inte med. Ja, den fanns inte ens med på bubblarlistan över ”100 som inte fick plats”. Men när man har sett Valletta är det självklart att den hör hemma på 50-listan. Så mycket historia, så mycket mod och så mycket skönhet ryms det inom denna stads murar.

 

Så Valletta åkte upp på listan och Casablanca fick glida ner bland bubblarna.

 

Men det där väckte i sin tur en kanske något pinsam fråga: hur mycket tar man i en viktig listbedömning som denna hänsyn till att man har varit i en stad men inte i en annan, en konkurrent? I Valletta har vi nu varit, inte i Casablanca. Den ena ska bedömas efter egna intryck, den andra efter vad man har läst och hört. Det kan aldrig bli riktigt rättvisande.

 

På samma sätt kan det för övrigt aldrig bli riktigt rättvisande att jämföra två vänner av vilka man har känt den ena sedan barnsben men den andra i bara några år. I den gamla vännen kan man se hela barndomen och ungdomen flyta förbi, man vet ganska väl vad som göms i den personen av barnsligheter, tokigheter och osäkerhet. I den nya vännen ser man bara den vuxna människan, och man kan nästan få för sig att hen alltid har varit ungefär så. Inga barnsligheter eller tokigheter, ingen osäkerhet. Samtidigt inser man att så kan det ju inte vara, det råkar bara vara så man upplever det eftersom man inte känner personen från botten.

 

--

 

Här är listan över mina 50 städer för den som möjligen är intresserad. Jag lade ut den i somras också, men då såg den lite annorlunda ut i enskildheter.

1. New York

2. San Francisco

3. Paris

4. Berlin

5. Istanbul

6. Venedig

7. Jerusalem

8. Rio de Janeiro

9. Rom

10. Dubrovnik

11. Budapest

12. London

13. Peking

14. Tokyo

15. Kapstaden

16. Krakow

17. Florens

18. Washington

19. St Petersburg

20. Buenos Aires

21. Prag

22. Sarajevo

23. Delhi

24. Los Angeles

25. Chicago

26. Köpenhamn

27. Riga

28. Amsterdam

29. Aten

30. Bombay

31. Calcutta

32. Reykjavik

33. Helsingfors

34. Wien

35. Valparaiso

36. Warszawa

37. Sydney

38. New Orleans

39. Lissabon

40. Madrid

41. Kiev

42. Moskva

43. Oslo

44. Valletta

45. Marrakech

46. Havanna

47. Beirut

48. Teheran

49. Shanghai

50. Hongkong