Ankara, Bratislava, Budapest, Covid, Europa, Huvudstäder, Prag, Söndagsbetraktelser, Städer, Warszawa, Wien

Söndagsbetraktelse nr 324

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 15 augusti 2021

Det var ett tag sedan jag skrev om listor och städer (se Söndagsbetraktelse 242), men nu är det dags igen. Det beror på att jag i veckan har klarat av den 50:e av Europas 51 huvudstäder, Bratislava. De centrala delarna av staden är mycket vackra, och Bratislava får en 4 på min betygslista. Av de övriga fyra huvudstäder som Cecilia och jag besöker på vår road trip genom Centraleuropa har tre sedan tidigare fått betyg 5 (Budapest, Wien och Prag), den fjärde en 4 (Warszawa). Mycket höga betyg alltså, eftersom 5 är max. Och det är också en ovanlig samling fina huvudstäder.

Prag är allra vackrast, tycker jag. Fantastiskt välhållen och charmig med historia och kultur i övermått och ett underbart läge vid Moldau (Vltava på tjeckiska). Om det fanns ett betyg 5+ skulle Prag få det.

För mig återstår nu en europeisk huvudstad. Men … är det så? Den stad som är kvar är Ankara, som visserligen är huvudstad i ett land som räknas till Europa (Turkiet är bl.a. medlem i Europarådet) men som ligger i Asien. Hur räknar man då? 51 länder men 50 huvudstäder? Nja, jag bestämmer mig för att landet får vara avgörande. Så Turkiets huvudstad Ankara får räknas.

Ankara är en stad som man inte kommer till i första taget, så huvudstad den är. Åker man till Turkiet gör man det väl helst till Istanbul eller till semesterorterna i söder. Men jag måste åka till Ankara, för 51-listans och fullständighetens skull. Kanske en weekendresa 2022?

---
PS 1 Av de fem länder som vi har besökt på den här resan är man striktast mot covid i Österrike (där man måste visa sitt covidbevis på bl.a. alla restauranger). I de övriga fyra – Ungern, Slovakien, Tjeckien och Polen – är det ungefär lika. Man ombeds bära munskydd bland människor inomhus, en önskan som efterlevs och kontrolleras mer eller mindre strikt. Jag tror att det är mest släpphänt i Slovakien och Polen.

---
PS 2 För den som vill repetera Europas huvudstäder, alltså huvudstäderna i de länder som ligger helt eller delvis i Europa, ser listan ut så här: Andorra la Vella, Ankara, Atén, Baku, Belgrad, Berlin, Bern, Bratislava, Bryssel, Budapest, Bukarest, Chishinau, Dublin, Haag/Amsterdam, Helsingfors, Jerevan, Kiev, Köpenhamn, Lissabon, Ljubljana, London, Luxemburg, Madrid, Monte Carlo, Minsk, Moskva, Nicosia, Nur-Sultan (tidigare Astana), Oslo, Paris, Podgorica, Prag, Pristina, Reykjavik, Riga, Rom, San Marino, Sarajevo, Skopje, Sofia, Stockholm, Tallinn, Tbilisi, Tirana, Vaduz, Valletta, Vatican City, Vilnius, Warszawa, Wien, Zagreb. (Jag tar med huvudstäderna i Belarus, Kazakstan, Kosovo och Vatikanen fastän länderna av olika skäl inte är medlemmar i Europarådet.)