Betyg, Förhållningssätt, Jens Stoltenberg, Korruption, Maktmissbruk, Sommar, Söndagsbetraktelser, Ullakarin Nyberg

Söndagsbetraktelse nr 325

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 22 augusti 2021

57 av 58 Sommarprogram sända. "Bara" Zara Larsson kvar.

Hittills två femmor med mina ögon, Jens Stoltenberg och Ullakarin Nyberg. Det första för att det var så klokt, sympatiskt och inspirerande på ett politiskt och samhälleligt plan. Det andra för att det var lika klokt, sympatiskt och inspirerande på en psykologisk och mänsklig nivå.

Jag lånar ett par citat ur dessa båda sommarprat till denna veckas betraktelse.

Jens Stoltenberg om de många länder där korruption och maktmissbruk sätter stopp för en god utveckling: ”I dag är det han [Daniel Ortega, president i Nicaragua] som fängslar oppositionella och ger sig själv privilegier. Dessvärre är det bara ett av många exempel på hur det som startar som en rörelse mot maktmissbruk själv blir instrument för förtryck. Maktmissbruk alstrar maktmissbruk. Vi har sett det i Latinamerika, men också i södra Afrika där det som från början var frihetsrörelser mot kolonialstyre har blivit till auktoritära förtryckande regimer. Att skapa varaktig fred handlar om att bryta sådana onda cirklar.”

Ullakarin Nyberg om hur vi kan förhålla oss till människor som har det svårt: ”Det går lika fort att säga ´jag kan inte hjälpa dig, vi har stängt´ som att säga ´jag hjälper dig gärna, vi öppnar om femton minuter´.”

--

PS på söndagseftermiddagen: Zara Larsson avslutade med ett mycket bra program, en stark 4. Därmed blev det fyra 2:or, trettiofem 3:or, sjutton 4:or och två 5:or på mitt betygskort.