Inger Frimansson, Kafferep, Mormor, Nutidshistoria, Sammankomster, Social samvaro, Söndagsbetraktelser, Träffar, Trivsel

Söndagsbetraktelse nr 350

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 13 februari 2022

Kafferep, vem kommer ihåg den företeelsen? Förmodligen de flesta i min generation, men i åldrarna efter?

Jag hade själv inte haft ordet kafferep i huvudet på mycket länge. Men så läste jag boken ”Min mormors historia”, där tolv kvinnliga författare skriver om sina mormödrar. En av dessa kvinnor (Inger Frimanssons mormor) flyttade från Norrköping till Slite när hon gifte sig. Hon tyckte det blev lite instängt när hon bytte landets fjärde största stad mot det lilla cementsamhället på Östra Gotland. Men Inger Frimansson skriver: ”Nåja, helt dött var det väl ändå inte. Breven vittnar om ett aktivt sällskapsliv där ’repen’ (kafferepen) avlöser varandra.”

Kafferep var träffar över kaffe, bullar och kakor. För att träffen skulle kunna benämnas kafferep fordrades nog att det var minst fyra deltagare, kanske minst fem, gärna många. Kvinnor var vanligast på ”repen” men även män och barn förekom. Jag var själv med om åtskilliga kafferep i min barndom. Sju sorters kakor skulle det gärna vara. Mycket prat, ibland lite skvaller.

Finns det någon motsvarighet till dessa enkla trivselsammankomster i dag? De befrämjade sammanhållningen bland framför allt grannar och vänner, men också i släkten. Har vi möjligen tappat något viktigt när kafferepen är borta? Middagar är ju besvärligare att ordna, oftast pretentiösare. ”Pubkvällar” i grannskapet är ibland ett alternativ. Fikaträffar också, bland vänner och grannar. De sistnämnda är väl så nära kafferepen man kommer i dag, men ändå något annat.

Min känsla är att något gick förlorat när kafferepen försvann. För de är väl försvunna, även på landet, eller är det jag som har storstadsfördomar? Jag inser att jag inte vet hur människor umgås, särskilt inte dagens unga förstås, men inte heller så mycket om barnfamiljer eller andra i medelåldern. Undrar t.ex. hur stora skillnaderna är mellan land och stad?

Och förresten, hur var det med kafferepen förr i tiden? Jag har alltid föreställt mig att de förekom överallt i Sverige. Men jag tvingas inse att jag inte heller vet så mycket om hur människor umgicks när jag var barn. Hölls det kafferep i storstäderna?