50 år, Bobby Fischer, Boris Spasskij, Dagbok, Gal-On, Israel, Jerusalem, Söndagsbetraktelser, Tel Aviv

Söndagsbetraktelse nr 372

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 17 juli 2022


--
Denna söndag består min betraktelse av min dagbok för 50 år sedan. Den 17 juli 1972 var jag och tre kamrater i Israel, och jag skrev dagbok i ett kollegieblock. Nu har jag skrivit över den till datorn, för vi fyra ska snart träffas och återuppliva minnen från vår två månader långa resa den sommaren.

Det är verkligen inget storstilat med dagboksnoteringarna. Men själv tycker jag det är roligt med min 50 år gamla dagbok. Och den visar, om inte annat, att livet på många sätt var annorlunda då än nu. Bland annat, förstås, för att man var 50 år yngre. Allra sist kommer dessutom ett historiens vingslag.

”Upp och iväg från vår park i Tel Aviv strax före 8. Vi delade en liter mjölk och gick till busstationen. Åkte till Jerusalem – igen. Käkade frukost när vi kom fram. Sven stack sedan direkt upp till Kiryat Moriah medan jag stannade vid busstationen och skrev vykort hem och till Susanne. Åkte sen upp till Kiryat Moriah och stötte på Sven strax utanför.

Vid det laget hade jag redan bestämt mig för att åka till Gal-On idag. Vi träffade Xava och några andra. Medan Sven stannade kvar, åkte jag ner till busstationen igen. Hämtade ut mitt bagage och tog bussen 14.00 mot Beer Sheva. Hoppade av vid ½ 4-tiden vid avtagsvägen till Gal-On och fick lift in till kibbutzen. Den första jag träffade på Gal-On var Bob, strax efter även Mats. Gick ner till poolen. Lirade fotboll med Immanuel, Erik, Zev m.fl. Tog ett dopp. Träffade massor av människor från förra gången. Satt bl.a. och pratade med Marc ett bra tag. Han bjöd på vattenmelon. Började ett brev till Susanne. Middag i matsalen.

Jag, Bob, Mats, Ellen och en kille från USA diskade. Efteråt gick vi till ett party som hölls i Yoruns rum – födelsedagsparty för Samantha och en engelsk flicka till. Partyt var fint. Jag dansade, drack bål och snackade mycket med många. Partyt slutade med en kopp kaffe vid 2-tiden, då var vi 9 st. kvar. Satt och pratade ett tag med Uli (schweizaren) och Samantha innan jag lade mig 02.15. Hade fått ett tält helt för mig själv.

Julie har lämnat Gal-On. Det regnade några droppar på kvällen!!! Tvättade en del kläder. – Fischer vann parti nr 3 i VM-matchen i Reykjavik! 2 – 1 till Spasskij.”