Bob Weiss, Dala Floda, Demens, Greta Garbo, Jubileumsresa, Mats Hjelm, Söndagsbetraktelser, Sven Rudstam, Tallinn

Söndagsbetraktelse nr 375

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 7 augusti 2022

Just nu är jag på jubileumsresa med tre kamrater från 1972. Det är en 50 år gammal upplevelse vi firar, en två månader lång resa som vi gjorde i Europa och Israel 1972 (se Söndagsbetraktelse nr 372). På bilden tar vi dryckespaus i Tallinn. Från vänster är det jag (72 år gammal), Sven (70), Bob (70) och Mats (71). Vi bär t-tröjor med bl.a. en bild på den bil som forslade oss runt Europa, en gul Folkvagnsbuss av 1966 års modell.

Den här gången går resan huvudsakligen i Sverige med viss inriktning på våra världsarv. Birka, Skogskyrkogården och Falu koppargruva har vi besökt, dvs. tre av Sveriges sammanlagt 15. Dessutom har vi alltså varit i Tallinn, där hela Gamla Stan är ett världsarv.

De vackraste platserna under de första sju av resans 14 dagar har varit dessa:
1. Utsikten över Tallinn från Domberget
2. Utsikten över Dalälven från kaffestugan på Laxön (Älvkarleby)
3. De gamla delarna av Dala Floda med kraftfulla röda hus i tät rad
4. Greta Garbos grav på Skogskyrkogården

Eftersom vi alla är drygt 70 år noterar vi demenspoäng löpande. Ställningen är just nu helt jämn. Alla fyra har samlat ihop sex poäng genom främst överdriven glömska, ovanligt klantiga förbiseenden och återupprepade berättelser.

Men framför allt är detta väldigt kul och berikande. Vi minns tillbaka genom att läsa våra gamla dagböcker (alla fyra skrev på den tiden) och titta på våra gamla foton. Och vi återupplever en del av vad vi gjorde då (öl, musik, bridge, sovvanor m.m.) + gör en massa nytt och trevligt (bl.a. whiskyprovning, opera, museer och bastubad).

Jubileumsresande kan rekommenderas.