Dackebo, Hogstad, Sjögestad, Släkt, Släktträffar, Söndagsbetraktelser

Söndagsbetraktelse nr 379

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 4 september 2022

I går lördag var det släktträff i Dackebo (se söndagsbetraktelse nr 182). Det ligger utanför Västervik. Sex kusiner, sju sysslingar och nio bryllingar under kusinernas mödrar (som alltså var systrar) samt 14 partner (eller partners för den som föredrar den pluralformen) = 36 personer.

Drygt tio timmar med fantastisk bjudning (tack Jan och Gunilla!), en oerhört vacker solnedgång på andra sidan Gamlebyviken och ett omfattande vältrande i släkten då och nu. Då = Sjögestad och Hogstad på Östgötaslätten, nu = diverse platser från Malmö i söder till Bälinge i norr. För den som verkligen gillar sådant vältrande i släkten (se söndagsbetraktelse nr 348) var det högtidstimmar. Inte minst trevligt var konstaterandet att den första pysslingen (barn till brylling) är på väg.

En av många frågor man kan ställa sig är denna: Är det vanligare att kvinnornas släkt håller ihop än männens? Tills vidare framställer jag den teorin.

---

PS Någon kan undra vad bilden har där att göra. Jo, den föreställer vägen in mot centrum i ett litet samhälle på den väg som jag åkte på lördagsförmiddagen mellan Malmö och Västervik. Jag tog den för att jag (märkligt nog) inte har varit i detta lilla samhälle tidigare.