Disciplin, Metoder, Nyårslöften, Sömn, Söndagsbetraktelser, Tupplur, Tvinga

Söndagsbetraktelse nr 406

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 12 mars 2023

Inte för att det är något livsviktigt problem, men det är irriterande att somna när man inte borde. Liksom det är att somna om, fast man borde vakna. Jag har nuförtiden problem med båda.

När jag somnar okontrollerat är det oftast framför tv:n, men det händer också ofta när jag läser, ibland rentav när jag skriver. Problemet har blivit större med åren. Förr märkte jag nästan alltid när sömnen var på väg, och så kunde jag ta en tupplur. Tio till femton minuters sömn och tröttheten är som bortblåst. (Som de flesta vet måste man vakna efter de där 10–15 minuterna. Sover man 20 minuter eller mer kommer man ner i djupsömn. Då sover man inte bara för länge, utan man är groggy när man vaknar.)

Men det där funkar inte som förr. Dels somnar jag ibland fast jag absolut inte vill, dels somnar jag om ibland efter tuppluren. Men dessutom somnar jag om ibland på morgonen när jag vet att jag inte måste komma upp.

Tre problem alltså: 1. Jag somnar utan kontroll. 2. Jag somnar om efter tupplurarna. 3. Jag somnar om på morgnarna och sover onödigt länge.

Så vid nyår avlade jag detta nyårslöfte: 1. Jag ska aldrig somna okontrollerat. 2. Jag ska aldrig somna om efter att klockan har ringt.

Lite bättre har det blivit, men inte som jag vill. Eftersom jag bryter de flesta nyårslöften som jag avger kunde jag väl ge upp även det här? Nej, jag ville envisas med detta. Mest för att jag retar mig på att jag har dålig disciplin och för att jag ibland sover en massa i onödan.

Del 2 klarar jag faktiskt nästan alltid nu igen. Jag lägger telefonen så långt bort från sängen / soffan att jag måste gå upp för att stänga av den. Och då hinner jag vakna så pass att jag kan stå emot frestelsen att gå och lägga mig igen. Alltid går det inte, men för det mesta.

Del 1 är svårare. Dels somnar jag ibland utan att upptäcka att det är på väg. Dels kan jag ibland inte hålla mig vaken fast jag kämpar emot. Och dels kan jag ibland inte motstå frestelsen att somna till lite, fast jag vet att jag inte borde. Jag lägger mig ner på soffan och somnar, för att det är så jäkla skönt helt enkelt.

Men även del 1 har blivit lite bättre efter nyårslöftet. Jag använder tupplurarna bättre. Och ännu bättre ska det bli. Förhoppningsvis så att jag till sist uppfyller löftet helt.

Nu har jag ju dessutom lagt till den press som det innebär att jag har berättat om mitt något pinsamma nyårslöfte för alla som läst.

Jag hör av mig och berättar hur det gick.