Elefant, Quickärendet, Sagor, Söndagsbetraktelser

Söndagsbetraktelse nr 4

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 21 juni 2015

I dag handlar min söndagsbetraktelse om en elefant i ett rum. Den tar sig in där i samband med att Erik Hamrén väljer Zlatan Ibrahimovic framför Johan Elmander som forward i EM-slutspelet i fotboll och Sverige därefter misslyckas med att gå vidare från gruppspelet.

 

En Zlatankritisk supporterklick har varit ganska tystlåten i några år men avvaktat sin rätta stund. Nu tycker den sig ha fått bekräftelse på något som den länge har hävdat. Och redan före EM hade klicken i varje fall internt vädrat idén att Zlatan borde sättas på bänken till förmån för Elmander, som ju är snabbare, löpvilligare, aggressivare och hungrigare. Men Zlatan var given i laget. Och stjärnan spelade alla tre gruppspelsmatcherna, medan Elmander fick bara tjugo minuters speltid totalt.

 

Efter EM producerar klicken en dokumentärfilm om ”Hamréns och Zlatans EM”. Filmen innehåller en provkarta på misslyckade svenska spelsekvenser med Zlatan inblandad i samtliga. Den inrymmer också några gyllene insatser av Elmander från matcher före EM-slutspelet. Filmen sänds i SVT. Den väcker stort uppseende, och medierna hakar på den hårda kritiken mot Hamrén. Det råder snart en nästan total enighet om att förbundskaptenen gjorde fel som satsade på Zlatan framför Elmander.

 

Svenska Fotbollförbundet tillsätter en kommission med uppdraget att bedöma varför Sverige misslyckades i EM-slutspelet. Utgångspunkten för utredningen är att det var fel att låta Zlatan spela och Elmander sitta på bänken. Den första huvuduppgiften är att bedöma vilka misstag som begicks när Erik Hamrén kom fram till sitt olyckliga beslut, den andra att lämna förslag om hur felen ska kunna undvikas i framtiden.

 

Efter en tids utredning kommer EM-kommissionens rapport. Kommissionen anser sig inte ha anledning att ifrågasätta utgångspunkten att det var fel att ta ut Zlatan till samtliga matcher. Hamrén begick enligt kommissionen framför allt fyra misstag som ledde till detta felaktiga beslut.

 

Det första misstaget var att förlita sig på Zlatans gamla meriter och hans långt högre värde på spelarmarknaden. Det andra var att förbundskaptenen inte tillräckligt lyssnade på personer som hade kunskap om Zlatans och Elmanders formkurvor det senaste halvåret. Det tredje misstaget var att inte beakta motståndet i gruppspelsmatcherna och behovet av en snabb och aggressiv forward framför en stark och teknisk. Och det fjärde var att Hamrén inte insåg att en storstjärna har den effekten på övriga spelare i laget att de underkastar sig stjärnan och därmed sänker sin egen nivå.

 

Kommissionen lämnar också förslag för framtiden som ligger i linje med analysen av misstagen.

 

Presskonferensen i samband med rapporten förlöper i huvudsak lyckligt. Den handlar mestadels om hur allvarligt kommissionen ser på Hamréns misstag. Var det över huvud taget rätt att ha med Zlatan i truppen, frågar en av journalisterna. Kommissionens ordförande säger att man inte har haft i uppdrag att behandla den frågan.

 

Presskonferensen är slut. Elefanten går ut med de andra.