Afghanistan, Civil society, FN, GFF, Haiti, Myanmar, Putin, Summit of the Future, Ukraina, Världssamfundet

Söndagsbetraktelse nr 407

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 19 mars 2023

I Myanmar skjuts civila ihjäl när de försöker fly undan militären. De är inte ens demonstranter utan försöker bara rädda sig. I Haiti har de kriminella gängen tagit över landet och gör som de vill. Det finns ingen demokrati, ingen rättsstat. I Afghanistan stängs kvinnor ute från många arbeten, flickor får inte gå i skolan. I Ukraina fäller Putin bomber över skolor och bostäder, låter döda civila utan urskiljning.

Ska det verkligen behöva vara så illa i världen? Så illa att det i somliga länder är dom som har vapen och saknar moral som bestämmer allt, och som dödar och plågar oskyldiga precis som de vill? Vilket ansvar har vi andra?

Ska inte världssamfundet kunna göra något?

Många tycker det. Många tycker att det borde finnas en internationell fredsstyrka som kunde sättas in mot bl.a. kriminella gäng som tar över. Många tycker att länder som behandlar kvinnor som djur borde förlora alla rättigheter i omvärlden. Många tycker att fattiga länder borde få hjälp att stifta effektiva lagar och få ett fungerande rättsväsende. Och många tycker att dom som mördar borde kunna ställas inför en internationell domstol även om deras stater inte godtar det. (Internationella brottmålsdomstolens order i förrgår om att Putin ska ställas inför rätta är en ljusglimt!)

Det pågår ett arbete för att reformera FN så att sådana åtgärder kommer att bli möjliga i betydligt större utsträckning än i dag. FN fyllde 75 år 2020 och då inleddes ett sådant arbete. I september 2024 kommer man att hålla en ”Summit of the Future” för att om möjligt få vissa nödvändiga reformer genomförda. Och nästa vecka, den 20 och 21 mars, hålls i New York ett förmöte inför denna Summit, ett ”Global Futures Forum” (GFF). En viktig fråga är om de internationella organisationerna (”civil society”) ska få en större roll i FN, eller om makten och samarbetet ska ligga hos staterna enbart.

Jag ska vara med på denna konferens, och eftersom jag råkar vara på väg till Alaska med mellanlandning i New York ska jag delta på plats båda dagarna. Inte för att göra någon nytta (det är jag alltför okunnig för), men för att lära och kanske senare bidra på något litet hörn.

För den som är intresserad finns programmet för GFF här: GFF 20-21 mars 2023 Program