Alaska, Dricks, GPS, Nyheter, Övervikt, Prisnivå, Skillnader, Söndagsbetraktelser, Trump, USA

Söndagsbetraktelse nr 409

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 2 april 2023


Vad är det egentligen som är speciellt med USA? Det viktigaste för en betraktare är nog att människorna här (jag skriver här eftersom jag gör det på flygplatsen inför hemresan) är mer välkomnande än hemma, att skillnaderna i levnadsstandard är större, att de politiska klyftorna är mycket större och att sjukvårdssystemet här fungerar riktigt dåligt med hot om ekonomisk katastrof för många om någon i familjen blir sjuk. Det här är ytterligare tio fakta:

1. Det är numera klart dyrare här än hemma. Så var det inte för 50, 20, 10 eller 5 år sedan.

2. Numera kan man inte säga lika säkert som förr att trafiken är långsammare och lugnare här än hemma. I varje fall runt New York är det full fart och ganska aggressiv körning.

3. Det har blivit svårt att hitta kring städerna utan GPS. Jag vet inte om det beror på mig, men det känns som om skyltningen är mindre effektiv än förr.

4. Man återlämnar nuförtiden sin hyrbil utan att någon kollar skador, bensinstatus eller annat. Man bara lämnar nyckeln i bilen och går. Det gäller i varje fall Hertz.

5. Covid är klart mer levande här än hemma. Folk pratar mer om det och ansiktsmasker är ganska vanliga.

6. Jag tror att människor är lika överviktiga här i dag som för 50 år sedan. Märkligt.

7. Det är ett enormt intresse kring åtalet mot Trump, och det förväntas bråk här i New York på tisdag när han ska uppträda inför domstolen.

8. Man förväntas ge 20 % i dricks på restauranger.

9. Nyhetskanalerna är klart partiska i sin nyhetsförmedling. Det är illa, men så var det även för fem år sedan. Jag tror förfallet började på riktigt när Trump blev president.

10. Alaskas flagga ser ut som på bilden. Stjärnorna står för Alaskas rikedom på guld. Sju av dem bildar stjärnbilden Karlavagnen och den åttonde är Polstjärnan.