Antonio Guterres, FN, Folkrätt, Gaza, Greta Thunberg, Hamas, Israel, Palestina, Söndagsbetraktelser, Tobias Billström, Yttrandefrihet

Söndagsbetraktelse nr 439

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 29 oktober 2023

Om kriget i Israel är det ovanligt lätt att säga fel. Man undrar nästan om man ens kan skriva ”kriget” och ”i Israel”. För hur man än uttrycker sig kan det bli fel.

Antonio Guterres har retat upp israelerna så att de har krävt hans avgång genom att säga att Hamas terrorattack inte skedde i ett vakuum. Tobias Billström fick ändra sitt uttalande att Israels attacker mot Gaza är proportionerliga genom att lägga till att det förstås förutsätter att de inte strider mot folkrätten.

Ett antal svenska artister som protesterade mot attackerna mot civilbefolkningen i Gaza fick UNT att skriva i en ledare att artisterna borde hålla sig till sånt som de begriper. Delar av den svenska journalistkåren har förargat Israelkritiker för att ha "smugit undan" lidandet i Gaza.

Organisationen ”Fridays for future” med Greta Thunberg var allra värst, bl.a. genom att Greta lät ett delvis Israelkritiskt inlägg ackompanjeras av ett gosedjur i form av en bläckfisk, ett djur som tydligen brukar användas av antisemiter som symbol för en konspirationsteori om att en judisk elit kontrollerar världen. Greta svarade att hon inte visste det och att hon självklart fördömer antisemitism i alla former. Det har inte hindrat att hon sedan har kritiserats för att ha "uttryckt sig antisemitiskt" och tillsagts att hålla sig till det som hon möjligen begriper – klimatet.

Jag tycker att den som säger åt andra att hålla tyst om det som de inte begriper ska lägga av med det. Man ska inte behöva vara expert för att kunna tycka något och uttala sig. Det är illa nog att vi sedan några år har stränga krav på konsensus i Sverige. Det blir ännu värre om vi säger ”Tyst!” åt den som säger "fel".

Själva sakfrågan, konflikten i Israel och Palestina, är nästan omöjlig att hantera. Den ena bakgrunden, med Förintelsen m.m., gör att man måste stå upp för Israel. Den andra bakgrunden, med alla övergrepp mot palestinierna, gör att man samtidigt måste stå upp för dom. För mig är det omöjligt att ”välja sida”.

Det finns sannolikt bara en långsiktig lösning, i så fall i tre delar:

1. Världssamfundet bör i samråd med de israeliska och palestinska regeringarna garantera båda parters säkerhet genom en omfattande fredsbevarande FN-styrka under lång tid.

2. FN bör avkräva båda parter en utfästelse att agera för att förhindra allt våld och att respektera folkrättens krav.

3. FN bör ta initiativ till fredsförhandlingar om en tvåstatslösning som innebär bl.a. att Israel avslutar ockupationen av Västbanken, att staten Israel erkänns av palestinierna och att staten Palestina erkänns av Israel.

Nästan omöjligt, men kanske inte helt.

Under tiden bör alla få säga vad de tycker.