Balans, Motsatser, Saga, Söndagsbetraktelser

Söndagsbetraktelse nr 44

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 27 mars 2016

Det som man kan se som motsatser, motsättningar, det kan vara det som ger balans. Ta till exempel en blomstjälk, där ett litet blad växer ut på ena sidan av stjälken, och sen nästa blad på motsatta sidan. Varför? Skulle alla blad växa fram på samma sida skulle blomman inte kunna stå upprätt. – Ja, det är blommor det. Så lyckligt är det inte för människan att motsatserna väger upp varann så elegant och naturligt.

 

--

 

Den texten har jag hämtat ur Gerda Anttis bok Livet omkring, liksom några texter tidigare (se Söndagsbetraktelse nr 37). Normalt kommenterar jag inte Gerdas verser, de talar för sig själva. Men den här hade jag lite svårt att få grepp om innan jag hade testat den på mig själv. Så här kommer några ord om vilka slags motsatser jag föreställer mig att det kan handla om för människor, och om hur texten då kan appliceras på mig:

– Jag vill ha lugn och ro å den ena sidan, mycket fest och fart å den andra.

– Jag föredrar allvar å den ena sidan, lek å den andra.

– Jag vill inte se saker förändras å den ena sidan, ogillar förändringsovilja å den andra.

– Jag vill ha full rationalitet å den ena sidan, mystik och andlighet å den andra.

– Jag vill jobba hårt å den ena sidan, ha det ledigt och kravlöst å den andra.

– Jag är extremt pedantisk å den ena sidan, oförlåtligt slarvig å den andra.

– Jag är försiktig å den ena sidan, riskbenägen å den andra.

– Jag är egoistisk å den ena sidan, osjälvisk å den andra.

– Jag söker bekräftelse å den ena sidan, vill bara göra det rätta å den andra.

– Jag blir arg över dumhet och arrogans å den ena sidan, rycker på axlarna å den andra.

Vilka av dessa motsatser väger upp varann så elegant och naturligt som bladen på blommans stjälk? Vilka skapar i stället obalans? Jag har insett så mycket, att detta är frågor man bör ställa sig. Jag ska återkomma till svaren.