Bekräftelse, Färöarna, Listor, Norden, Söndagsbetraktelser

Söndagsbetraktelse nr 50

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 8 maj 2016

Det är nog så att listor är något av en mani hos mig. Jag finner en särskild tillfredsställelse i att göra upp listor, och att bocka av dem. Så har det varit så länge jag minns, och det fortsätter säkert.

 

Ibland fuskar jag och gör listorna i efterhand, bara för tillfredsställelsen i att kunna bocka av. Så var det nu. Vi är på Färöarna några dagar, och jag insåg att jag nu kunde bocka av hela "min Norden-lista" om jag bestämde mig för att upprätta en sådan. På listan inrymmer jag då inte bara de fem länderna utan också de fyra områden som har större eller mindre självstyre:

 

Sverige ✓

Norge ✓

Danmark ✓

Finland ✓

Island ✓

Åland ✓

Grönland ✓

Svalbard ✓

Färöarna ✓

 

Men då inställer sig en fråga av ett helt annat slag: Kan jag försvara att jag offentliggör denna lista på min blogg? Det kan ju nämligen framstå som lite skrytsamt, eller i varje fall självhävdande. Och jag har lovat mig själv att 1) inte uppträda egocentriskt, 2) inte försöka göra mig intressant, 3) inte söka bekräftelse och 4) utan sidoblickar alltid försöka göra det som är rätt. Ja, det blev en ny lista.

 

Den listan är ovanligt svår att klara. Redan bloggen är nog egentligen ett avsteg från regeln att inte försöka göra mig själv intressant. Men samtidigt är det ändå så att jag skriver den mest av andra skäl. Tror jag. Kanske måste jag precisera den punkten på listan. Eller försöka formulera ett undantag. Jag får fundera.

 

Så mycket är i alla fall klart att det är fantastiskt vackert på Färöarna. Att se fåglarna, fåren, klipporna, skrevorna, de trånga vattenvägarna och de gröna sluttningarna från en liten båt är bland de mäktigaste naturupplevelser jag har haft.