Ernest Hemingway, Havanna, Kuba, Söndagsbetraktelser, Världsarv

Söndagsbetraktelse nr 93

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 5 mars 2017

Vår filmcirkel besöker Kuba i två veckor. Först Havanna i fyra dagar, sedan rundresa med hyrbil i en vecka och sist ytterligare ett par dagar i huvudstaden. Här är några första intryck:

1. Människor är påtagligt vänliga och allt känns väldigt säkert. Men det finns ganska många som tigger (inte minst gamla), om än inte lika många som hemma.

2. Det är ovanligt mörkt på gatorna om kvällarna. Och ovanligt många människor.

3. Några allsidiga mataffärer finns inte. Och många varor är omöjliga att hitta. En butik säljer kött, en annan frukt och grönsaker, en tredje drycker, en fjärde bakverk, och så vidare. Någon enstaka affär har lite större variation, men utbudet är extremt magert.

4. Restaurangerna är ganska bra. Det blir enstaka bottennapp, men för det mesta är maten god.

5. Havanna är enormt slitet och renoveringsbehovet omättligt. Men längs ett par gator och vid Plaza Vieja i Gamla stan är byggnaderna i stort sett färdigrenoverade. Och fantastiskt vackra! (Hela Gamla stan är Unesco-världsarv, och ganska mycket pengar kommer in från andra länder, bl.a. Japan, Tyskland och Venezuela.)

6. Några cyklar ser man inte, och bara någon enstaka stadsbuss. Men många turistbussar och gott om turister.

7. På Kuba är det kontanter som gäller. Vi har än så länge inte hittat någonstans där vi kunnat betala med kort. Men en och annan bankomat finns det. (Valutan pesos finns i två varianter, en konvertibel och en nationell. Det sägs att den nationella är på väg bort, och nuförtiden verkar den inte ha någon funktion.)

8. Hemingway är stor här, och man visar gärna upp hans favoritbarer och hans hotellrum. (I det sistnämnda är det ett litet museum. Just nu fokuserar man på Nobelpriset, som han fick år 1954. Svenska akademiens prismotivering var: ”För hans kraftfulla och inom nutida berättarkonst stilbildande mästerskap, senast ådagalagt i The old man and the sea.” – Det finns även ett Hemingway-museum strax utanför Havanna, men där har vi inte varit.)

9. Det finns i princip fem sorters taxi: a) Gula moderna bilar, b) Gula gamla Lada-bilar, c) Skraltiga bilar som ser ut lite hur som helst men har taxiskylt, d) Perfekt hållna gamla amerikanare och e) Taxicyklar (trehjulingar med sits). De sistnämnda finns i ett våldsamt överflöd.

10. Temperaturen är mycket behaglig, 25-30 grader. Havet är blått och härligt, och det breder ut sig strax nedanför vår hotellterrass.